Meny Stäng

Balanskudde

Skaffa en bra balanskudde

Hur fungerar en balanskudde?

Ett bra sätt att träna upp balansen samtidigt som du utför styrkeövningar, är att införskaffa en balanskudde. Balanskuddar, balansdynor eller bosubollar som de också kallas, är uppblåsbara dynor/kuddar i plastmaterial – ibland släta, ibland med små piggar som dessutom ger en skön massage för rygg, rumpa eller mage. Antalet övningar med balanskuddar är stort, och innefattar både mage, rygg och ben fötter. Man kan dessutom träna samtliga fotmuskler efter en operation och på så sätt bygga upp alla leder och senor igen.

Detta är bara några anledningar till att balanskuddarna blivit ett givet val för sjukgymnaster och naprapater, som ofta inkluderar dem i sina träningsprogram med patienterna. Ju mer luft du pumpar i kudden, desto mer ökar du svårighetsgraden.

>> Köp en bra balanskudde här

Vi rekommenderar butiken Sporttema, som har ett stort utbud av produkter för balansträning.

Skillnader mellan dynor och kuddar

Förvisso är balanskuddar och balansdynor mycket lika varandra och de har alla samma syfte – att förbättra balans, rörlighet och stabilitet. Dock kan formen mellan de olika typerna variera något. En balansdyna är ofta fyrkantig, medans en kudde har en rundad form. Bosubollen har fått sitt namn efter amerikansk engelska, då bosu är en förkortning av “both sides up”, vilket betyder att båda sidorna av bollen fungerar till träning. Bollen är uppfunnen och registrerad i USA. Den är dock dyrare än de övriga varianterna.

balanskudde

Underhåll balansen dagligen

Träning är en färskvara och så även balansen. Med en balanskudde kan du slå två flugor i en smäll och träna både balans och styrka. Övningar att pröva är t.ex:

  • Att stå på ett ben på kudden och låta hela fotens och benets muskler och senor jobba
  • Gå långsamt ned på huk med kudden under fötterna
  • Göra magträning med bakåtlutning av rygg och höjda, böjda ben och ha kudden under rumpan
  • Knäböj med den främre foten på kudden

Balansdynor och kuddar ger en allsidig träning som kan göras närsomhelst hemma. Kudden kostar drygt 100 kronor, och tack vare den lilla storleken, kan den lätt följa med i bagaget på resan.

Få en skön massage med en balanskudde med piggar

En balanskudde kan köpas med eller utan små massagepiggar. Är den utrustad med sådana, kan den vara behaglig att sitta på eller kanske lägga bakom ländryggen samt bakom skulderbladen när du sitter i soffan och tittar på tv. Samtidigt som du sitter på kudden, kommer den att förbättra stabiliteten i bålen, som annars kan få sig en törn om du tillbringar för mycket tid på stumma stolar.

Balanskuddar i alla sammanhang

Att både träna med balanskudden och använda den i vardagslag, kan vara lämpligt för äldre som behöver träna upp sina muskler för att inte få dem att försvagas. Men även för idrottare som utövar längdskidåkning, fotboll, hockey, skridskoåkning m.m – sporter som kräver mycket benträning och en bra bålstyrka. Kudden kan även vara ett hjälpmedel till att träna upp balansen på kontoret om du har ett ståbord och ställer dig på kudden samtidigt som du kikar in i datorn. Det finns således inte mycket som en balanskudde inte kan göra.