Meny Stäng

Kost och hälsa

Du vet säkert att vad du äter och hur du lever har en stor inverkan på hur du mår. Fel mat och ett stillasittande liv kan både förkorta livet och framkalla sjukdomar. De flesta är medvetna om att det är viktigt att äta bra mat och att röra på sig regelbundet för att man ska hålla sig frisk och pigg. Vi kan också se en tydlig ökning av intresset för kost och hälsa. Vi tänker mer på vad vi stoppar i oss och försöker åtminstone minska ner på intaget av onyttiga och fullständigt onödiga saker, som godis, chips och läsk. Och inte minst viktigt, så har vi sett en klar minskning av antalet rökare de senaste åren.

Hälsosammare kosthållning

En mycket glädjande trend för alla som bryr sig om hälsa och miljö. När det gäller maten, så är det många som tycker om att experimentera och prova nya maträtter för att försöka få en hälsosammare kosthållning. Ibland handlar det om att äta mat som gör att man kan bli av med några överflödiga kilon, men väldigt ofta är avsikten at äta rätt för att hålla sig frisk. Oavsett av vilken anledning man börjar bli matlagningsintresserad upptäcker man snart att det är riktigt roligt att laga mat som är nyttig. Det gäller förstås att lära sig vad som är nyttigt och hur man sätter ihop en allsidig kost. Grönsaker och frukt vet alla är självklara inslag i en hälsosam kosthållning. Men det behövs förstås också andra ingredienser för att man ska få i sig alla de näringsämnen som är nödvändiga för kroppens byggstenar.

Kosttillskott för dig

För att vara säker på att kroppen får allt den behöver, kanske det kan vara dags att plocka fram den gamla välbekanta kostcirkeln. De flesta har nog en gång fått lära sig kostcirkeln i skolan, och fått veta att vi behöver inslag från alla cirkelns delar varje dag. Men, sen har den säkert fallit i glömska och vi har litat till att vi nog minsann vet vad som behövs. Men, det är inte alltid så lätt att komma ihåg allt detta till vardags, så det vore kanske inte helt fel att väcka upp den gamla kostcirkeln vore igen. Om vi inte får i oss något ur alla grupperna kommer vi att utveckla brist av ett eller flera nödvändiga näringsämnen. För att inte riskera att drabbas av olika bristsjukdomar kan man komplettera maten med olika typer av kosttillskott.

Komplettera den vanliga maten

Kosttillskott är en form av livsmedel som finns till för att komplettera den vanliga maten, i de fall vi inte får i oss alla näringsämnen den vägen. De vanligaste kosttillskotten är välbekanta ämnen som vitaminer, mineraler, kolhydrater, fetter och proteiner. Egentligen ska det handla om ämnen som finns i den vanliga maten för att få kallas kosttillskott, men begreppet har i dagligt tal utvidgats till att också omfatta en del syntetiskt tillverkade preparat. Men, det handlar ändå om ämnen som är ett komplement till den mat vi äter. Här på nätet hittar du det största utbudet, och kan lätt hitta det kosttillskott du behöver.